Vår "finska" makaronilåda, veganskt såklart

Vår "finska" makaronilåda
Ingredienser: köttfärsen
2 st vitlöksklyftor
2 st gul lök
2 msk tomatpuré
500g sojafärs
1 msk brynt schalottenlöks fond
1 msk rödvinsvinäger
1 msk mörk kinesisksoja
1 burk krossade tomater
2 krm starkt paprikapulver
0,5 dl persilja
1 tsk vitlökspulver
1 msk grillkrydda
Salt och peppar eftersmak
Olja att steka i
Gör så här:
Hacka löken och stek på medelvärme. I med tomatpurén när löken blivit mjuk. Rör ordentligt i några minuter. Rör ner sojafärsen tillsammans med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar. Koka i minst 20 min. Efter 20 min börja med vita såsen, koka 500g makaroner och sätt ugnen på 200C.
Ingredienser: Vita såsen
50g vegetabiliskt margarin
2 msk maizena
0,5 L vegetabilisk grädde
1 msk vegeta/buljong
2 tsk bjäst (går bra utan, ger en ostigare smak)
salt och peppar eftersmak
Gör så här:
Smält margarinet i en kastrull. Rör ner maizenan. Häll i grädden och kryddorna. Smaka av med salt, peppar och bjäst.
Börja med att placera makaronerna i ungsäkraformar. Blanda köttfärsen och vita såsen med makaronerna. Ställ in i ugnen i ca 25 min.