Vår "finska" makaronilåda, veganskt såklart

 

Vår "finska" makaronilåda

Ingredienser: köttfärsen

2 st vitlöksklyftor
2 st gul lök
2 msk tomatpuré
500g sojafärs
1 msk brynt schalottenlöks fond
1 msk rödvinsvinäger
1 msk mörk kinesisksoja
1 burk krossade tomater
2 krm starkt paprikapulver
0,5 dl persilja
1 tsk vitlökspulver
1 msk grillkrydda
Salt och peppar eftersmak
Olja att steka i

Gör så här:

Hacka löken och stek på medelvärme. I med tomatpurén när löken blivit mjuk. Rör ordentligt i några minuter. Rör ner sojafärsen tillsammans med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar. Koka i minst 20 min. Efter 20 min börja med vita såsen, koka 500g makaroner och sätt ugnen på 200C. 

Ingredienser: Vita såsen

50g vegetabiliskt margarin
2 msk maizena
0,5 L vegetabilisk grädde
1 msk vegeta/buljong
2 tsk bjäst (går bra utan, ger en ostigare smak)
salt och peppar eftersmak

Gör så här:

Smält margarinet i en kastrull. Rör ner maizenan. Häll i grädden och kryddorna. Smaka av med salt, peppar och bjäst.

 

Börja med att placera makaronerna i ungsäkraformar. Blanda köttfärsen och vita såsen med makaronerna. Ställ in i ugnen i ca 25 min.

Lunch - veganskt